Viktigt att ta folsyra tidigt

Kvinnor som tar tillskott av folsyra redan innan de blir med barn löper mycket mindre risk att få barn med gomspalt. Det visar en ny norsk studie.

Annons

Annons

Kvinnor som tar tillskott av folsyra redan innan de blir med barn löper mycket mindre risk att få barn med gomspalt. Det visar en ny norsk studie.

Folsyra är ett sorts B-vitamin och undersökningar visar att det minskar risken för att föda ett barn med läpp- eller gomspalt och ryggmärgsbråck. Vitaminet finns framför allt i frukt, grönsaker och rotfrukter men mycket av det går förlorat när maten hettas upp och därför rekommenderas gravida att ta folsyretillskott i tablettform.

Börja tidigt

Många kvinnor börjar ta tillskott av folsyra först när de upptäcker att de är gravida. Då kan det redan vara för sent, enligt en norsk studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften British medical journal. Utvecklingen av det som senare blir embryots läppar börjar redan i veckorna fem och sex. Gommen börjar ta form under vecka tio. Undersökningen är baserad på nästan alla barn som fötts i Norge 1996 – 2001.

22 procent av fallen skulle kunna undvikas

Socialstyrelsen rekommenderar att kvinnor tar 0,4 milligram (400 mikrogram) tillskott per dag från två månader före befruktningen till och med 12:e graviditetsveckan. Den norska studien visar att ungefär 22 procent av antalet fall med gomspalt skulle kunna undvikas om alla gravida kvinnor fick i sig den dagliga rekommenderade dosen folsyra.

Berikat mjöl

Men det har visat sig svårt att nå ut med budskapet till alla kvinnor i fertil ålder. I Chile, Kanada och USA berikas därför vetemjöl med folsyra, så att kvinnorna får i sig vitaminet ändå. Antal fall av ryggmärgsbråck minskade med en tredjedel efter att de berikade livsmedlen infördes, visar statistik från USA.

Berikning utreds i Sverige

I Sverige utreder Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, om mjöl ska berikas med folsyra även i Sverige. Att berika mjöl är inte riskfritt enligt Åke Bruce på livsmedelsverket.

– Det förefaller som om berikning kan stimulera tillväxten av vissa typer av tumörer hos äldre människor, säger han till Svenska Dagbladet.

Utvärderingen ska presenteras för Livsmedelsverket under våren.

Annons

Annons