10-tal skadade av ny utrustning på BB

Sedan övervakningsapparaten Stan introducerades i Sverige har två barn avlidit och åtta fått bestående skador av syrebrist under förlossningen. Nils är 4 år nu men kan varken krypa, stå eller gå.

Annons

Annons

Drabbades av svår cp-skada

– Vår son får lida för att läkaren litar blint på en apparat, säger Malin Johannesson till Aftonbladet.

Hennes son Nils fick en svår cp-skada under förlossningen.

– Jag kom in halv sju på morgonen. Då var allt normalt. På eftermiddagen gick hjärtljuden ner ganska kraftigt ett par gånger, men eftersom ingen gjorde något tänkte jag inte så mycket på det, berättar hon.

Larmade för sent

Långt senare larmade övervakningsapparaten. Läkaren bad då barnmorskan att förbereda en sugklocka men han valde ändå att inte använda den. Nils var medtagen och alldeles blåsvart när han föddes 01.24. Nästa morgon fick Malin veta att han drabbats av syrebrist och krampat. Det orsakade hans cp-skada.

Svår att tolka enligt personalen

Personalen som arbetar med apparaten säger att det är svårt att tolka bruset från apparaten och att den ibland inte ger någon felsignal. Om apparaten inte ger ifrån sig någon felsignal kan det hända att läkarna inte vidtar nödvändiga åtgärder för att förhindra skador.

Finns på hälften av landets förlossningskliniker

Stan introducerades för några år sedan och finns på ungefär hälften av landets förlossningskliniker. Apparaten mäter fostrets ekg via en elektrod på fostrets hjässa. En studie från 2001 visar att apparaten endast larmade i 17 av 29 fall där barnen drabbades av syrebrist. I ytterligare fall larmade den alldeles för sent.

– Vi har inte ens fått höra honom säga mamma eller pappa. Mentalt är han med och vill göra allt som alla andra, men det går bara inte, säger Malin Johannesson till Aftonbladet.

Vågar inte föda

Om sju veckor ska Nils få en lillebror men den här gången väljer Malin Johannesson att bli förlöst med kejsarsnitt på ett annat sjukhus.

Annons

Annons