Amning inget skydd mot övervikt

Amning sägs minska risken för att utveckla övervikt och fetma i vuxen ålder. Men nu visar en stor amerikansk forskningsrapport att så inte är fallet.

Annons

Annons

Amning sägs minska risken för att utveckla övervikt och fetma i vuxen ålder. Men nu visar en stor amerikansk forskningsrapport att så inte är fallet.

Enligt Livsmedelsverket och Socialstyrelsen minskar amning risken för att barnet senare i livet utvecklar övervikt eller fetma. Enligt en ny studie som genomförts i USA med fler än 35.000 personer motsägs dock detta. Forskarna menar att ett sådant samband inte finns.

I studien följde man 35.525 kvinnor under åren 1989 och 2001. Deras mödrar gav forskarna information om viktutveckling och i vilken utsträckning de ammats eller flaskmatats. Resultatet visar att de som ammats längre än 6 månader löpte lika stor risk att utveckla övervikt som vuxna som de barn som inte hade ammats. I forskningsrapporten framkommer dock att amning har en skyddande effekt mot övervikt men den räcker bara fram till fem års ålder.

–Jag är inte förvånad. Studier bekräftar det en del av oss har misstänkt. Amning är jätteviktig på många olika sätt. Men det har varit väldigt tveksamt om det skyddar mot fetma, säger Claude Marcus, vid Rikscentrum för överviktiga barn, till Svenska Dagbladet.

Studien publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften Journal of Obesity. I studien hade 41 procent av barnen ammats medan resterande del ammats mindre än en vecka.

–Enligt tidigare studier har man kunnat se en liten skyddande effekt men samtidigt finns det studier som talar emot. Övervikt är en komplicerad fråga och det är många olika faktorer som påverkar, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, docent och nutritionist vid Livsmedelsverket, till Svd.

Forskargruppen betonar dock att amning är bra av andra skäl, bland annat för att det är det optimala födan för barnet.

Annons

Annons