Dramatisk minskning av RSV

RS-viruset förekommer i årliga epidemier under vinterhalvåret och kan ge spädbarn under sex månader svåra andningsproblem.  Enligt Smittskyddsinstitutet har det skett en dramatisk minskning av antalet smittade barn den här säsongen.

Annons

Annons

RS-viruset förekommer i årliga epidemier under vinterhalvåret och kan ge spädbarn under sex månader svåra andningsproblem. Enligt Smittskyddsinstitutet har det skett en dramatisk minskning av antalet smittade barn den här säsongen.

RS-virus, eller respiratory syncytial virus som det egentligen heter, kan ofta ge spädbarn under sex månader svåra andningsproblem och hög feber som kan leda till vätskebrist. Cirka 25 procent av de smittade barnen visar tecken på lunginflammation och besvär som vid astma.

Smittan brukar återkomma i toppar vartannat år från och med oktober till och med april. Förra säsongen hade 800 barn rapporterats smittade från och med oktober till och med december. Under samma period den här säsongen har bara 60 fall rapporterats.

I fjol smittades flest barn under januari och februari men det är högst osannolikt att nuvarande säsong ens kommer i närheten av den förra. Varför smittan brukar återkomma med olika kraft varannan säsong har forskarna inget entydigt svar på.

Typiska symptom vid smitta är feber, snuva, hosta samt häftig och pipande andning. Barnet kan få svårt att andas och bli blått runt munnen och under naglarna. Uppsök sjukvården om du misstänker att barnet har drabbats av RS-virus och det är under sex månader gammalt.

 

 Läs också: 

 Allt om RS-virus

Annons

Annons