Nedkylning kan rädda nyfödda

I Sverige får 50 – 100 barn varje år syrebrist i samband med förlossningen, vilket kan leda till hjärnskador. Om de kyls ner under några dygn minskar risken för allvarliga hjärnskador. I Sverige får 50 – 100 barn varje år syrebrist i samband med förlossningen, vilket kan leda till hjärnskador. Om de kyls ner under några dygn minskar risken för allvarliga hjärnskador.

Annons

Annons

Barn som får syrebrist i samband med förlossningen riskerar att drabbas av hjärnskador. Nu visar en ny svensk studie att risken för hjärnskador kan minskas om barnet kyls ner under några dygn. Tekniken med nedkylning kan dock bara användas om barnet är fullgånget.

Tidigare studier i USA och England visar också att risken minskar. Barn som fått syrebrist och som inte kyls ned löper 60 procents chans att dö eller få allvarliga hjärnskador. Om barnet kyls ner minskar den risken till mellan 35 och 40 procent.

– Det ser ut som om hjärnskadan som uppstår vid syrebrist eller blodförsörjningsbrist uppstår dels i samband med den dåliga syresättningen men också de första dygnen efter. Det är den andra fördröjda processen som försenas och sannolikt förbättras av en nedkylning, säger Mats Blennow, barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT:s Rapport.

Annons

Annons