Nyfödd bebis dog pga sjukhusslarv

Patrik och Catrin Johansson hade bara varit hemma tre dagar med sin nyfödda son Alexander när han de förstod att något var fel. Han vägrade äta och ville bara sova. När de ringde till sjukhuset i Gävle svarade en kvinna på BB att det inte var någon fara och att de kunde stanna hemma och vänta, skriver Expressen. Senare på natten fick Alexander kramper och slutade att andas.

Annons

Annons

– Vi ringde ambulans och försökte få i gång hans andning, säger mamma Catrin, till Expressen.

På sjukhuset i Gävle placerades Alexander genast i respirator. Läkarna konstaterade att han hade gulsot och han fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Trots flera blodbyten gick det inte att rädda livet på lilla Alexander. Samtidigt som han somnade in i pappa Patrik famn fick de besked om att Alexander troligen hade överlevt om han fått vård några timmar tidigare.

– Jag känner mig gråtfärdig när jag pratar om det, vi är helt sönderslitna, det är en sån smärta att förlora sitt barn, säger Patrik Johansson, till Expressen.

Den tragiska händelsen inträffade i början av december förra året. Patrik och Catrin har anmält sjukhusets rådgivning till HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Sjukhuset har också gjort en lex Maria-anmälan för att utreda om något fel begåtts.

Annons

Annons