Nyfödda ska sova i egen säng

Enligt en norsk studie ökar risken för plötslig spädbarnsdöd om bebisen sover i föräldrarnas säng. Om föräldrarna dessutom är rökare ökar risken dramatiskt. Den ökade risken gäller spädbarn under två månader, skriver Verdens Gangs nätupplaga.

Annons

Annons

– Låt barnet sova i en egen säng i föräldrarnas sovrum under de första två månaderna, säger rättsmedicinaren Arne Stray-Pedersen i Oslo, som ligger bakom studien, till vg.no.

Studien inleddes efter att antalet fall av plötslig spädbarnsdöd började öka i Norge efter flera års nedgång. Ökningen kan enligt studien förklaras med att spädbarnen sovit i samma säng som föräldrarna. Under perioden 1998 till 2003 dog 23 barn av plötslig spädbarnsdöd i Norge. I 17 av fallen sov spädbarnen i föräldrarnas säng och samtliga barn var under två månader gamla. Och i 13 av de 17 fallen sov spädbarnen med en förälder som röker.

I Sverige sover upp till 40 procent av spädbarnen i föräldrarnas säng.

– Men om det görs under trygga omständigheter, det vill säga att föräldrarna inte röker eller är påverkade av rus- eller läkemedel och att sängen är bred nog, är det ingen fara att sova med barnet, säger Arne Stray-Pedersen till vg.no.

Enligt studien innebär det ingen ökad risk att sova med barnen i sängen om de är över två månader.

Annons

Annons