Test av resesängar för barn

Resesängar för barn ska vara trygga, praktiska och lätta att hantera. Testfakta har laboratorietestat åtta modeller, men endast tre klarade säkerhetskraven.

Annons

Annons

Resesängar för barn ska vara trygga, praktiska och lätta att hantera. Testfakta har laboratorietestat åtta modeller, men endast tre klarade säkerhetskraven.

Testfakta lät SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, undersöka åtta populära modeller, från 300 kronor för den billigaste (Jysk) till 1.800 kronor för den dyraste (Babybjörn).
Testet fokuserade på två moment som vid tidigare sängtester visat sig
problematiska: säkerheten och hanterbarheten.

Kvalitetsskillnaderna var lika stora som prisskillnaderna. Endast tre av modellerna klarade samtliga moment i den europeiska säkerhetsstandarden.
Det var sängen från Babybjörn, testvinnare,och bägge modellerna från Carena.

– Att fem av åtta sängar inte uppfyller säkerhetsstandarden är absolut inte tillfredsställande. Det är viktigt med instruktionerna. Man får inte glömma att de flesta som köper den här typen av sängar är föräldrar för första gången, säger Kerstin Csiffary, säkerhetsexpert på Konsumentverket.

Dåliga instruktioner, men hyfsat lätta att packa ihop. Men hur tålig och funktionell var själva konstruktionen? Ganska bra, faktiskt. Det var tre sängar; Pogy, Nomad och ABC Design som inte klarade säkerhetsstandarden. Störst fel hade Pogy. Sängen riskerar att välta om barnet lutar sig mot sidorna, eftersom kanterna viker sig lätt. Inte nog med att sängens kanter, som är av tyg, är alldeles för mjuka. Säkerhetsstandarden kräver minst 60 centimeters höjd. Pogys kanter är 35 centimeter.

Om tillverkarna slarvat med monteringsinstruktionerna så har de varit bättre när det gäller att konstruera sängbottnar. Samtliga testade sängar klarade hållfasthetsprovet på sängbottnen.

Var det någon säng man kan klämma sig på?

– Nej faktiskt inte. Det har varit ett problem tidigare. Men de här sängarna höll måttet, säger Bengt-Åke Andersson.

/Testfakta.se

 

 Läs också

 Läs hela testet och se testtabell

Annons

Annons