3-årigt barn dog av vattkoppor

Hermine skulle snart fylla tre år. Då drabbades hon av vattkoppor. Drygt en vecka efter sina första prickar var hon död, skriver Aftonbladet.

Annons

Annons

Normalt försvinner prickarna efter några dagar men det gjorde de inte på lilla Hermine. Istället blev hon trött och började att kräkas.

– Jag trodde att hon blivit magsjuk. Men samtidigt var jag orolig över hennes vattkoppor. Man hade hört att det kunde uppstå vissa komplikationer av sjukdomen, säger mamma Charlotte, till Aftonbladet.

Hon kontaktade universitetssjukhuset i Linköping och Hermine togs in på infektionskliniken. Men läkarna skickade hem henne eftersom de bedömde att hennes tillstånd berodde på en retning i lillhjärnan och att hon skulle bli bättre inom en vecka.

Men när de kom hem blev Hermine blev sämre. Eftersom hon grät och inte ville äta återvände de till infektionskliniken.

– Hon hade svårt att tåla beröring, ljus och ljud på grund av sjukdomen, säger hennes mamma.

Fem dagar efter sjukdomsutbrottet började Hermine att krampa. Hennes tillstånd försämrades och kramperna blev värre och värre. När hon fick andningssvårigheter sövdes hon ner och placerades i en respirator.

Senare under natten dog lilla Hermine. Det höga blodtrycket i hjärnan hade gjort att blodcirkulationen hade avstannat och hon förklarades hjärndöd. Hon hade drabbats av en mycket svår och sällsynt inflammatorisk reaktion på vattkoppsviruset.

– Det är en extremt ovanlig komplikation och jag har aldrig stött på det tidigare och kommer inte att göra det igen. Det kanske drabbar ett barn var 50:e år, säger Stefan Croner, överläkare på universitetssjukhusets barnklinik i Linköping, till Aftonbladet.

Annons

Annons