Akrylamid i barnmat

barnmat.JPGBarnmat, gröt och välling innehåller ämnet akrylamid enligt en ny undersökning gjord av Livsmedelsverket. Barnmat kan ge samma intag akrylamid, per kilo kroppsvikt, som för vuxna.

Annons

Annons

Medelhalterna av akrylamid var för:

  • välling 1 mikrogram/kg,
  • burkmat 8 mikrogram/kg och för
  • gröt 26 mikrogram/kg.

Halterna varierar mellan olika producenter. Enligt Svenska Dagbladet innehåller en burk fruktgröt från Semper 2 mikrogram per kilo medan en burk fruktgröt från Nestlé innehåller 34 mikrogram.

Hur akrylamid uppstår i barnmat är inte känt. Enligt Lilianne Abramsson-Zetterberg som arbetar som toxikolog på Livsmedelsverket tros orsaken vara producenternas konserveringsprocesser. Hon menar också att föräldrar inte behöver vara oroliga eftersom halterna är relativt låga och inte har någon direkt effekt på en enskild individ.

– Trots att hälsoriskerna är små, är det önskvärt att barnmatstillverkarna försöker minska akrylamidhalterna, utan att produktkvalitén sänks, säger Lilianne Abramsson-Zetterberg.

Det var i april 2002 som forskare vid Stockholms Universitet och Livsmedelsverket som larm om höga halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid i stekt och friterad stärkelserik mat. Det uppmärksammade larmet har dock inte hittills kunnat bekräftas i en enda undersökning på människor.

Annons

Annons