Allt fler feta barn

Barnfetman kryper allt lägre ner i åldrarna. Mer än var sjätte fyraåring i Sverige är överviktig eller fet och störst är problemet utanför storstäderna, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

I Västernorrland väger mer än var femte fyraåring för mycket. Det kan jämföras med Stockholms län där bara var tionde är överviktig. Även inom länen finns det stora skillnader. I Kista-Rinkeby norr om Stockholm finns nästan dubbelt så många överviktiga fyraåringar som det finns i Stockholms innerstad. Det visar en rapport som presenteras på en barnhälsovårdskonferens i Nacka idag. Den baseras på drygt 18.000 barn vägda på barnvårdscentraler i Stockholm, Örebro, Västernorrland, Värmland och Sörmland.

Kan bli bestående

Tidig övervikt riskerar att bli bestående. Det visar olika uppföljningar gjorda i olika delar av landet. Av 40 överviktiga femåringar i Sörmland var 15 fortfarande överviktiga och sex direkt feta när de fyllt 14 år. Av 306 överviktiga sjuåringar i Stockholms län förblev 76 procent överviktiga i tonåren.

"Daghemmen borde gå i täten"

Claude Marcus, barnöverläkare på Rikscentrum för barnfetma på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är inte särskilt förvånad över uppgifterna om överviktiga fyraåringar.

– Det är inte konstigt med tanke på hur det ser ut på landets dagis med läsk, godis och glassätandet. Daghemmen borde gå i täten för en generell ändring av levnadsvanorna, säger han till DN.

Barnhälsovården bör agera vid övervikt bland föräldrarna

Han varnar samtidigt för panikåtgärder. För många är övervikten ett övergående problem men om det finns fetma eller övervikt bland föräldrarna bör barnhälsovården agera, anser han, skriver DN.

 

Läs också:

Vikt pojkar 2 – 5 år

Vikt flickor 2 – 5 år

Annons

Annons