Barn äter för sött

Barn bör halvera sin konsumtion av godis och läsk och äta dubbelt så mycket grönsaker. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.

Annons

Annons

Barn bör halvera sin konsumtion av godis och läsk och äta dubbelt så mycket grönsaker. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.

Livsmedelsverket har för första gången sedan 1982 genomfört en studie som helt inriktats på barns kostvanor. I den deltog 2.600 barn i åldrarna 4, 8 respektive 11 år. Under fyra dagar fick barnen själva eller med hjälp av föräldrarna skriva ned allt de åt i en matdagbok.

Två deciliter läsk varje dag

Av resultatet framfår det att 15 – 20 % av barnen är överviktiga och 1 – 4 % lider av fetma. Barnen, inklusive fyraåringarna, drack i snitt två deciliter läsk om dagen och åt godis tre till fem dagar i veckan. 13 procent av barnen åt godis varje dag. Dessutom äter barnen bara hälften av den mängd grönsaker de bör få i sig.

"Det krävs satsningar överallt"

– Det krävs satsningar överallt för att få till en förändring. Den uppskjutna handlingsplanen för kost och hälsa måste genomföras av regeringen och inte minst satsningen på att utbilda personal. Man måste börja prata om detta redan på mödravårdscentralen, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.
– Mest förvånande är att redan 4-åringar äter så här. Det visar att det behövs hårdare regler i många familjer, som att man bara får äta godis på lördagar, säger hon.

Barn till utlandsfödda föräldrar äter mer frukt och grönt

Studien visar också att barn till utlandsfödda föräldrar tycks äta mer frukt och grönt. Minst frukt och grönt äter flickor med svenskfödda föräldrar. Barn till föräldrar med lång utbildning äter mer näringsrik mat än barn till lågutbildade föräldrar.

Nu ska Livsmedleverket analysera om barnen i undersökningen fick i sig mest onyttigheter hemma eller på skolan.

Annons

Annons