Barnsjukhus ställer in all planerad vård

Personalbrist och ovanligt många akut sjuka gör att Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna utanför Stockholm ställer in all planerad vård.

Annons

Annons

Personalbrist och ovanligt många akut sjuka gör att Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna utanför Stockholm ställer in all planerad vård.

Den så kallade elektiva vården, det vill säga all medicinsk och kirurgisk verksamhet, stoppas på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Det beslutet tog sjukhusets ledning igår. De barn som väntar på behandling på sjukhuset kommer att få vänta tills den elektiva vården återupptas.

– Akuta situationer tar vi givetvis hand om. Vi är verkligen ledsna över att behöva göra så här. Men det är av säkerhetsskäl för både patienter och personal som vi gör detta och det är det viktigaste, säger Peter Graf, chef på barndivisionen, till SvD.se

Bakgrunden till stoppet är personalbrist och ett stort tryck av akut sjuka barn.

– Det akuta trycket är för stort just nu. Vi har ett väldigt stort intag av akut sjuka patienter och vårdplatserna räcker helt enkelt inte till. Dessutom har vi brist på sjuksköterskor, säger Peter Graf.

Enligt Peter Graf beror personalbristen på att några i personalen har slutat och några är föräldralediga. Han uppger också att sjukhuset inte har marginaler för att klara av en sån här situation. Peter Graf kan inte svara på när den elektiva vården återupptas igen.

Till dess ligger all slutenvårdskirurgi, ortopedi, inklusive planerad ryggkirurgi och medicinsk slutenvård nere, i avvaktan på nytt ställningstagande.

Annons

Annons