Begagnad bilbarnstol kan bli dödsfälla

Marknaden för begagnade bilbarnstolar blomstrar. Bara på nätet såldes 12.000 bilbarnstolar förr året. Men det gäller att se upp när man handlar begagnat, en gammal eller defekt stol kan förvandlas till en dödsfälla, skriver Expressen.

Annons

Annons

– Det är oerhört svårt att se om stolen är skadad. Har den exempelvis varit med om en olycka kan det finnas sprickor inuti som inte syns, säger Thomas Carlson på NTF till Expressen.

En stol som varit inblandad i en olycka ska kasseras omedelbart. Men även om stolen inte varit med om ett sådant tillbud så slits den. Även plasten i stolen åldras och blir skörare.

 – Är stolen äldre än sju år har plasten hunnit bli skör, säger Henrik Ask, personskadechef på IF.

Han anser därför att bilbarnstolar bör märkas med ett bäst-före-datum.


Tänk på detta när du handlar begagnad bilbarnstol:

  • NTF rekommenderar en bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande upp till 25 kg.
  • Köp godkänt! Bilbarnstolen ska vara märkt med E- och/eller T.
  • Kontrollera att stolen är hel. Ta av klädseln, titta efter sprickor och märken, fråga om bilbarnstolen har varit med i någon trafikolycka eller annat tillbud. En bilbarnstol som varit med i en olycka ska kasseras.
  • Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är 10 år, under förutsättning att den skötts väl och inte varit med i någon olycka. För att du ska kunna använda den så länge som möjligt bör den inte vara äldre än ca 5 år när du köper den.
  • Om det saknas bruksanvisning eller någon monteringsdetalj, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.
  • Köp endast begagnad bilbarnstol av någon du känner och litar på. Är du osäker så köp hellre en ny.

Källa: NTF

Annons

Annons