Boktips – höstens nya böcker

Boktips för barnBarnTotal har valt favoriterna ur höstens nya böcker för barn mellan tre och sex år. Olof 3 år och Anna 5 år har också varit med och läst. Alla de här böckerna fick omdömet ”Mamma, läs den en gång till!” av barnen! BarnTotal har valt favoriterna ur höstens nya böcker för barn mellan tre och sex år. Olof 3 år och Anna 5 år har också varit med och läst. Alla de här böckerna fick omdömet ”Mamma, läs den en gång till!” av barnen!

Annons

Annons

Bad-dags med Bolibompadraken

BolibompadrakenBolibompadraken vill bada, men han är ju alldeles för stor för badkaret. Så det blir att ge sig av till badhuset. Det är naturligtvis tacksamt med en så välkänd figur som huvudperson. Men boken lever på mer än det. Språket är spänstigt och går fint ihop med bilderna. Och badhus är en rolig miljö, med allt vardagligt men spännande som händer där.

Text: Mats Wänblad
Bild: Micaela Favilla
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-66916-9

Kaninkostymen

KaninkostymenHemma hos Viktor har det blivit rörigt sen han fick två småsystrar. Mamma och pappa har aldrig tid. Viktor är också kär i Gabbi och gör allt för att hon ska lägga märke till honom utan att lyckas. En morgon är alla kläder smutsiga och allt som finns att ta på sig är en kaninkostym… Bra historia och språk och mycket att upptäcka i de fina bilderna.

Text och bild: Per Gustavsson och Helena Willis
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 978-91-27-09988-3

Mitt i natten

Mitt i nattenDet finns mycket att vara rädd för. Speciellt när det är mörkt. Och speciellt när man är liten. Lilleman kommer dock på ett sätt ta itu med de skrämmande nattvarelserna. Spännande ämne och precis lagom läskigt. Fint och effektfullt illustrerad med de nattliga blå och svarta tonerna i början som sedan övergår i gladare färger mot slutet.

Text och bild: Dorothée de Monfreid
Förlag: Berghs
ISBN: 978-91-502-1733-9

Fia och djuren – alla ska vara med!

Fia och djurenMånga av de nya barnböcker som kommer är illustrerade på ett mer drastiskt och tokroligt sätt än för ett par år sedan. Kruusvals böcker skiljer sig därför från mängden, med sina traditionellt mjuka och vackra illustrationer i Ilon Wiklands efterföljd. Berättelserna och språket är också klassiska. Enkelt, rakt språk och en sedelärande berättelse. Denna handlar om en giraff som är ledsen för att han är för stor att rymmas i cykelkorgen. Men som tur är, är han den enda som är stor nog att kunna sitta kvar på gungan!

Catarina Kruusval
Förlag: Eriksson & Lindgren
ISBN: 978-91-7377-011-8

Gösta tvättar

Gösta tvättarGösta spiller choklad på gosehunden Nietszche. Nietszche måste tvättas! Han sätter proppen i handfatet och fyller det med vatten. Sen får Nietszche hänga i torkskåpet med ett par klädnypor i öronen! Rolig handling för barnen med vuxensysslor som att tvätta i handfatet, kolla på tvättmaskinen och använda så respektingivande tingestar som  torkskåpet. Inte minst de stunsiga, tydliga illustrationerna gör denna bok bra.
 
Text: Katti Hoflin
Bild: Anna Sandler
Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-66912-1

Ellis går till doktorn

Ellis går till doktornEllis blir sjuk. Det börjar med feber och snor och sen kommer hostan. En morgon tycker pappa att det har hostats nog och tar Ellis till doktorn. Doktorn tar prover och Ellis får hostmedicin. Bra och pedagogiskt om att bli sjuk, gå till doktorn och vara tvungen att svälja äcklig medicin. Vardagliga bra bilder med barnet i centrum, där man verkligen ser hur Ellis mår. Extra plus för att Ellis kan vara både en pojke eller en flicka.

Text: Siri Reuterstrand
Bild: Jenny Wik
ICA bokförlag
ISBN: 978-91-534-2835-0

Annons

Annons