Ej barnsäkra tändare förbjuds

Varje år dör 30 barn inom EU i olyckor med cigarettändare. Dessutom orsakas många bränder i onödan för att tändare saknar barnspärr. Nästa vecka väntas regeringen fatta beslut om att förbjuda alla tändare som inte är "barnsäkra".

Annons

Annons

Varje år dör 30 barn inom EU i olyckor med cigarettändare. Dessutom orsakas många bränder i onödan för att tändarna saknar barnspärr. Nästa vecka väntas regeringen fatta beslut om att förbjuda alla engångständare som inte är barnsäkra.

Problemet med tändare som inte är barnsäkra är stort. Enligt Ekot dör 30 barn varje år inom EU i olyckor med cigarettändare. Förbudet innebär att man inte ska kunna få fyr på tändaren med ett grepp. Det kommer att krävas minst två steg.

– Varje tändare kommer att ha en liten spärr som har till syfte att göra det svårare att få eld, säger Bo Aulin, informationsdirektör på Swedish Match, till Aftonbladet.

Swedish Match, som tillhör en av de tre största tillverkarna av tändare, välkomnar beslutet efterom man enbart har barnsäkra tändare i sitt sortiment. I USA finns redan förbud mot barnosäkra tändare och nu ska samma regler gälla inom EU.

Annons

Annons