Farliga Barbieleksaker återkallas

Leksaksföretaget Mattel återkallar flera Barbietillbehör och ett leksakståg efter man upptäckt att de målats med färg som innehåller höga halter bly.

Annons

Annons

Leksaksföretaget Mattel återkallar flera Barbietillbehör och ett leksakståg efter man upptäckt att de målats med färg som innehåller höga halter bly.

Bara för några veckor sedan tvingades leksaksföretaget Mattel att återkalla farliga leksaker tillverkade i Kina. Nu är det dags igen. Fler tillbehör som ingår i Barbieserien samt ett leksakståg är målade med färg som innehåller otillåtet höga halter bly. Sex av de totalt elva produkterna som återkallas globalt säljs i Sverige och företaget räknar med att man sålt knappt 3.000 leksaker av de farliga modellerna i Sverige.

Samtliga produkter som nu stoppas kommer från underleverantörer i Kina. Enligt Louise Larsson som är Sverigekontakt för Mattel samarbetar man inte längre med de här leverantörerna.

– I fortsättningen ska all färg som används testas innan den används. Det kommer också att ske oanmälda inspektioner hos tillverkarna. Alla leksaker kommer också att sluttestas, säger Louise Larsson, till Aftonbladet.

– En eventuell blyförgiftning kommer av att barnen under längre tid tuggar och suger på de här leksakerna, det är livsfarligt med höga doser bly. Symptomen börjar med kolikliknande buksmärtor. Men det är ovanligt att barn drabbas av detta, risken är liten, säger Bernt Alm, barnhälsoöverläkare vid landstinget i Halland till Expressen.

De som köpt någon av leksakerna uppmanas att omedelbart se till att inga barn kommer i närheten av produkterna och sedan kontakta Mattel via deras hemsida för att byta till en likvärdig produkt. På hemsidan www.safety.mattel-online.com finns det bilder, modell- och datumbeteckningar för de berörda leksakerna.

Annons

Annons