Får inte vara hemma med cancersjukt barn

Petter Jansson Troéng är 4 år gammal och kämpar mot cancer. Trots det får hans föräldrar inte ersättning för att vara hemma och ta hand om honom under behandlingen, skriver Expressen idag.

Annons

Annons

Bara 120 dagar

Petter från Örebro fick diagnosen leukemi, blodcancer, för ett halvår sedan. Sedan dess har han fått starka cellgifter och behandlingen verkar fungera. Nu har han 1 ½ års behandling kvar. Men föräldrarna får inte tillfällig föräldrapenning för att vårda honom. Reglerna säger att föräldrar har rätt till obegränsat antal dagar med tillfällig föräldrapenning om barnets sjukdom är direkt livshotande. Petters sjukdom bedöms inte vara direkt livshotande, därför kan hans föräldrar bara ta ut tillfällig föräldrapenning under 120 dagar för vård av sjukt barn.

Försäkringskassan inte nöjda

Försäkringskassan i Örebro, som nekat ersättningen, är inte nöjda.

– Vi är inte säkra på att politikerna förstår hur svårt sjuka de här barnen är fastän det kanske inte är en direkt fara för deras liv, säger försäkringskonsulten Tommy Carlsson till Expressen.

Socialministern välkomnar initiativet

Försäkringskassan och universitetssjukhuset i Örebro vänder sig nu till Socialdepartementet för att försöka få till en ändring av de nuvarande reglerna.

– Det är självklart att barn med sjukdomar av det här slaget ska ha rätt att ha sina föräldrar hos sig. Om nuvarande lagstiftning eller tillämpning av den inte fungerar är jag beredd att se över detta, säger socialminister Berit Andnor till Expressen. 

Tills vidare är Petters mamma sjukskriven.

Annons

Annons