Färgämne i godis och läsk kan göra barnen hyperaktiva

Azofärgämnen förbjöds i Sverige redan på 70-talet men ett EU-direktiv gjorde att förbudet upphävdes 1999. Nu visar en ny studie att dessa ämnen kan orsaka hyperaktivitet och koncentrationsproblem hos barn.

Annons

Annons

Azofärgämnen förbjöds i Sverige redan på 70-talet men ett EU-direktiv gjorde att förbudet upphävdes 1999. Nu visar en ny studie att dessa ämnen kan orsaka hyperaktivitet och koncentrationsproblem hos barn.

Azofärgämnen finns framför allt i godis och läsk men också i andra livsmedel. På 70-talet förbjöds dessa ämnen i Sverige på grund av allergirisken. Överkänsliga personer fick klåda och utslag. Nu visar en brittisk studie som presenteras i den medicinska tidskriften The Lancet att azofärgämnen och konserveringsämnet natriumbensoat (E211) kan göra barn överaktiva och okoncentrerade.

Forskarna gav 153 treåringar och 144 åttanioåringar en daglig dos av färgämnen och ett vanligt konserveringsmedel blandat i fruktjuice. En kontrollgrupp fick juice utan tillsatser. Barnen som fick tillsatserna blev stökigare, mer rastlösa och hade svårare att koncentrera sig. Det är känt sedan tidigare att tillsatserna förvärrar koncentrationsproblemen hos barn med adhd. Nu står det klart att ämnena även gör friska barn överaktiva.

Azofärgämnen förekommer framför allt i varor importerade från andra EU-länder och länder utanför EU. Det visar en studie som Livsmedelsverket gjort. Efter att Sverige tillät azofärgämnen 1999 har Livsmedelsverket ändå fortsatt med kontinuerliga kontroller för att se hur användningen av azofärgämnena utvecklas. Förra året fick verket i uppdrag av regeringen att se över kriterierna för användningen av tillsatser i livsmedel. Bland annat tittade man på azofärgämnena.

– De svenska tillverkarna använder inte mycket av dessa ämnen i sin produktion. När vi tittade på smågodis hittade vi azofärgämnena i tio procent av testerna. I andra länder skulle det kanske handla om 80 procent, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen vid Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Nu kräver Carl Schlyter (mp) att Sverige ska införa ett temporärt förbud mot azofärgämnen tills den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, kan komma till ett beslut om att förbjuda ämnena.

– Man kan hänvisa till ett antal studier som visar att ämnena i fråga orsakar hyperaktivitet. Dessutom är de helt onödiga. Deras enda funktion är att ge färglösa livsmedel färg, vilket i sig är konstigt eftersom man enligt EU:s lagstiftning inte får vilse¬leda konsumenten, säger han till SvD.

EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, håller just nu på med en översyn av tillsatsämnen, där även den nya brittiska studien ingår. I september presenterar EFSA sina nya utvärderingar.


E-numren för azofärgämnen:

Om du inte vill att ditt barn ska äta eller dricka produkter med azofärgämnen ska du undvika varor med nedanstående e-nummer i ingredienslistan:

  • E 102, tartrazin (gult)
  • E 110, para-orange (gult-orange)
  • E 122, azorubin (rött)
  • E 123, amarant (rött)
  • E 124, nykockin (rött)
  • E 129, allurarött AC (rött)
  • E 151, briljantsvart BN (svart)
  • E 155, brun HT (brunt)
  • E 180, litolrubin (rött)

 

 

Annons

Annons