Förskola på hjul

Sveriges första förskolebuss är färdigbyggt. Den ska avlasta förskolan och ta ut barnen på äventyr.

Annons

Annons

Sveriges första förskolebuss är färdigbyggt. Den ska avlasta förskolan och ta ut barnen på äventyr.

På många håll i landet är det platsbrist på förskolorna. På en förskola i Vårby gård, söder om Stockholm, har man löst problemet genom att bygga en förskolebuss. På så vis avlastar bussen förskolan och gör att den kan ta emot fler barn än den egentligen har plats för.

– Bussen hämtar barnen på en förskola vid niotiden och sedan är de ute på exempelvis friluftsgårdar, museer, simhallar eller i skog och mark fram till tre på eftermiddagen då de återvänder till förskolan, säger Solveig Sunnebo, till Svenska Dagbladet.

Tanken ar att man ska kunna bedriva en annorlunda pedagogik samtidigt som man slipper bygga nya lokaler vid tillfälliga toppar i barnafödandet.

I bussen finns toalett, skötutrymme, pentry, värmeskåp och den säkerhetsutrustning som krävs. Den har också stolar och bord som kan fällas den och täckas med madrasser för vila. I första hand är den femåringarna som kommer att använda bussen eftersom de har större behov av aktiviteter än de mindre barnen.

Bussen har konstruerats och byggt i Norge och ett tjugotal barn från byn Stryn har löpande lämnat synpunkter och ritat hur de vill att bussen ska se ut.

I Danmark rullar redan ett femtiotal bussar, tio av dem i Köpenhamn.

Annons

Annons