Gen kan göra barnen kinkiga mot viss mat

Att barnet inte vill äta vissa livsmedel kan bero på ärftliga anlag, visar en stor brittisk undersökning.

Annons

Annons

Att barnet inte vill äta vissa livsmedel kan bero på ärftliga anlag, visar en stor brittisk undersökning.

Har du problem att få barnet att äta fisk eller grönsaker? Förklaringen kan med stor sannolikhet finnas i barnets arvsmassa. Sedan urminnes tider har gener i kroppen skyddat barn från att äta okänd och därmed potentiellt farlig mat. Det har forskare länge vetat om men man har inte kunnat säga hur stor den påverkan är.

Nu har forskare vid London University collage undersökt hur mycket av motviljan till att prova ny mat som är genetiskt betingad. Studien som presenteras i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical nutrition visar att ärftliga faktorer spelar en förvånansvärt stor roll i barnens motvilja till att prova vissa livsmedel. För proteinrika livsmedel som fisk och bönor påverkar generna barnens motvilja till 78 procent. Resterande 22 procent av kinkigheten styrs av uppväxt och miljö. Undersökningen visar också att den genetiska påverkan varierar mellan olika livsmedel. För frukt och grönsaker var barnens ärftliga motvilja 51 respektive 37 procent.

Enligt Eva-May Ohlander, nutritionist på Livsmedelsverket, bekräftar studien de erfarenheter man haft sedan tidigare.

–Det är viktigt att barnen lär sig att prova nya smaker. Men det kan ta tid, det sägs att man ska ge barnet samma smak 20 gånger för att det ska ha vant sig, säger Eva-May Ohlander till Svenska Dagbladet.

I undersökningen deltog 1.913 enäggstvillingar och 3.477 tvåäggstvillingar.

Annons

Annons