Gungor ska byggas om efter dödsolycka

I början av september dog en tvåårig flicka i Vänersborg när hon föll av en gungbräda. Nu kräver Konsumentverket att alla gungbrädor av den modellen byggs om.

Annons

Annons

Olyckan inträffade när flickan plötsligt föll baklänges och slog huvudet i det stålfundament som förankrar gungbrädan i marken. Slaget mot huvudet blev så kraftigt att flickan senare avled på Sahlgrenska  sjukhuset i Göteborg, dit hon transporterades i ambulanshelikopter. Nu vill Konsumentverket att gungbrädorna byggs om.

 -Vi kräver det efter att ha tagit del av polisutredningen. Vi har läst obduktionsrapporten och studerat barn som gungar på brädor av denna typ, säger Jan Sjögren, chef på Konsumentverkets produktsäkerhetsavdelning till Aftonbladet.
  -Dagispersonalen har dessutom berättat om andra olyckor och incidenter, säger han.

Enligt Konsumentverket finns det 800 – 900 gungbrädor i landet, av den modell som orsakade dödsolyckan. Det är det svenska företaget Kompan som tillverkar gungbrädorna av modellen "Fågelflock". 

 -Vi ska titta på Konsumentverkets rapport. Men jag kan redan nu säga att vi har att följa europeiska säkerhetsbestämmelser, och de är uppfylld, säger försäljningschef Erik Dahlgren till Aftonbladet.

Idag meddelar Vänersborgs kommun att man ska ta bort alla gungor av den aktuella modellen.

Annons

Annons