Knappt tre procent delar lika på föräldrapenningen

Enbart 2,6 procent av Sveriges barn har föräldrar som delar lika på föräldrapenningen, visar färsk statistik från Försäkringskassan. Hela 80 procent av dagarna tas ut av mammorna.

Annons

Annons

Enbart 2,6 procent av Sveriges barn har föräldrar som delar lika på föräldrapenningen, visar färsk statistik från Försäkringskassan. Hela 80 procent av dagarna tas ut av mammorna.

För första gången har Försäkringskassan undersökt hur många barn som har en mamma och en pappa som har delat lika på föräldrapenningen när barnet är åtta år och föräldrapenningen upphör. Resultatet visar att bara 2,6 procent av barnen hade jämställda föräldrar. Storstadslänen Västra Götaland och Stockholm låg marginellt över genomsnittet. På Gotland var siffran så låg att avrundningen hamnade på 0,0 procent.

Mannens andel ökar något över åren men med nuvarande takt kommer det ta 34 år innan politikernas mål om ett jämställt uttag av föräldrapenningen att uppnås. Det blir år 2040.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) tror att den jämställdhetsbonus som införs under mandatperioden leder till att skillnaderna i uttag blir mindre.

Annons

Annons