Kvinna misstänkt för barnamord

En kvinna i Motala har gripits misstänkt för mord alternativt dråp på sin treåriga son.

Annons

Annons

Kontaktade polisen själv

Kvinnan ringde själv till polisen vid 3-tiden natten till igår och berättade vad som hade hänt.

– Hon sade att hon hade dödat sitt barn och när vi åkte hem till henne kunde vi konstatera att det verkade stämma, säger Per-Åke Olsson, vakthavande befäl på polisen i Östergötland till SvD.se.

Anledningen oklar

Den döda pojken fanns i lägenheten tillsammans med mamman. Polisen vill ännu inte gå ut med vad som orsakade pojkens död eller anledningen till hans död.

Ensam kvinna

Kvinnan som mördade sin son beskrivs av sina grannar som mycket ensam.

-Hon satt mest hemma med persiennerna nerdragna och rökte. De enda gångerna hon gick ut verkade hon gå till affären, säger en granne till Aftonbladet. Pojken gick inte på dagis utan var hemma med sin mamma.

-Senast vi träffade dem båda märkte vi inte att något skulle varit fel. Hon älskade sin son. Det måste ha slagit runt i huvudet på henne, säger en släkting till Aftonbladet.

7 – 8 barnamord varje år i Sverige

Det sker sju till åtta barnamord varje år i Sverige och de allra flesta sker i hemmet. I tre procent av fallen är förövaren en kvinna. Är barnet under sju år är det nästan lika vanligt att det är en kvinna som att det är en man. Ju yngre det dödade barnet är desto vanligare är det att mördaren är en kvinna.

Psykisk störning i botten

När kvinnor dödar sina barn ligger oftast en psykisk sjukdom och stark social belastning i botten, säger Jenny Yourstone, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universtitet, till Svenska Dagbladet.

En psykos kan vara att kvinnan anser att världen är allt för otäck att leva i. De kan höra röster som säger till henne att döda barnet för att skydda det. Det händer också att unga mödrar dödar sitt barn för att de anser sig oförmögna att ta hand om det.

– För att en förälder ska döda sitt barn krävs oftast en psykisk störning eller ett avvikande beteende, säger Staffan Janson, barnläkare och expert på barnmisshandel, till Expressen.

– De flesta föräldrar har nog känt känslan att man skulle kunna skada sitt barn, men för de allra flesta är spärren som hindrar oerhört stark, säger Malin Alfvén som arbetar med barn- och föräldrapsykologi, till Expressen.

Varannan kvinna har sökt hjälp innan brottet har begåtts.

– I ett tidigare exempel hade en kvinna flera gånger hotat att döda sina barn, bland annat i socialtjänstens närvaro. Men hon fick inte den hjälp hon behövde för sin psykiska sjukdom och det slutade med att hon dödade barnen, säger Jenny Yourstone till SvD.

Minskar i Sverige – ökar i USA

Barnamord har minskat i Sverige sedan 50-talet. I USA har de istället ökat och anses vara den största orsaken till barns död.

– I Sverige kan vi förhindra många barnmord genom barnavårdscentralernas täta kontroller, en ökad tolerans för ensamstående mammor och en minskad tolerans för våld mot barn, säger Mikael Rying till SvD.

Annons

Annons