Lite skit rensar magen

Talesättet ”lite skit rensar magen” har blivit aktuellt inom allergiforskningen. De senaste årens forskning tyder på att ju fler bakterier barn får i sig desto mindre sannolikhet är det att de drabbas av allergier, eksem och barndiabetes, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Barn som går i förskola är sjuka ungefär dubbelt så ofta som barn som är hemma. Det har också visat sig att förskolebarn har ett bättre skydd mot astma, allergier och barndiabetes. Gemensamt för de sjukdomarna är att de orsakas av felreaktioner i immunsystemet. Den typen av sjukdomar ökar kraftigt i västvärlden och forskarna tror att det beror att vi allt mer effektivt rensar miljön från bakterier. Det är inte bara de sjukdomsframkallande bakterierna vi rensar bort utan också de ”snälla” bakterierna som vi behöver i vår tarm.

– I tarmen finns det tio gånger fler bakterier än celler i kroppen. Den mikrofloran verkar vara av avgörande betydelse för utmognaden av immunsystemet och det är helt klart att den mikrofloran har ändrat sig under de senaste fyrtio åren, säger professor Bengt Björkstén till DN.

Bengt Björkstén arbetar vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien som görs i samarbete med danska forskare. I studien medverkar också Agnes Wold, forskare vid avdelningen för klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Hon menar att hygienen påverkar förekomsten av allergier.

– Att tvätta händerna ökar risken för allergier, har man visat i en engelsk studie. Visserligen är det fråga om en ytterst liten riskökning, men barn som tvättas flera gånger om dagen i ansikte och händer får mer allergi än de vars föräldrar inte är så noga, säger Agnes Wold till DN.

– Bacillskräcken dagens samhälle är inte adekvat, den är en rest från den tid då infektionssjukdomarna var den stora dödaren, säger hon.

Att förskolemiljön skyddar mot sjukdomar i immunsystemet kan alltså bero på att barnen får i sig mer bakterier.

– Som gammal barnläkare vill jag inte ha tillbaka den dåliga hygienen. Men jag är klart kritisk till att sprida bakteriedödande medel omkring sig så som man ser i reklamen. Diskbänken ska vara ren men frågan är om man ska hälla sprit på alla köksytor, säger Bengt Björk­stén.

Båda forskarna tittar nu närmare på om det kan gå att förebygga allergier med exempelvis näsdroppar som innehåller ”snälla” bakterier eller delar av andra bakterier.

Annons

Annons