Omtvistat ämne anses ofarligt av EU

Det omtvistade ämnet bisphenol-A (BPA) som bland annat finns i barnmatsburkar, nappflaskor och plasttallrikar påverkar inte människors hälsa negativt. Det meddelar EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, som nu sänker ämnets osäkerhetsfaktor. Det omtvistade ämnet bisphenol-A (BPA) som bland annat finns i barnmatsburkar, nappflaskor och plasttallrikar påverkar inte människors hälsa negativt. Det meddelar EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, som nu sänker ämnets osäkerhetsfaktor.

Annons

Annons

Amerikanska forskare slog 2005 larm om att bisphenol-A (BPA) i låga doser verkade kunna skada hjärnans utveckling hos barn. I en annan amerikansk studie visar att BPA kan öka risken för bröstcancer. En japansk studie antydde en koppling mellan BPA och missfall. Enligt EFSA är studierna inte tillförlitliga eftersom råttor är mer känsliga för ämnet än människor och lättare utvecklar cancer.

”Problemet är att med det argumentet kan man avfärda i stort sett alla oroväckande resultat som kommer fram i råttförsök” skriver Henrik Ennart, journalist på Svenska Dagbladet, i sin blogg.

EFSA har beslutat att sänka osäkerhetsfaktorn för ämnet. Det är den siffra man multiplicerar med den kända riskfaktorn för att få fram ett tolerabelt dagligt intag. Enligt Henrik Ennart har inte EU:s livsmedelsmyndighet vägt in riskfaktorn att giftiga ämnen kan vandra över i maten när förvaringskärlen värms i mikron.

”Ett bra tips är att inte alls stoppa in plastburkar och tallrikar i mikron. Använd porslin istället” skriver Henrik Ennart.

BPA är ett vanligt ämne i plastlådor, plasttallrikar och förvaringskärl av plast.

 

Läs Henrik Ennarts blogg om mat och hälsa.

Annons

Annons