"Dagis skadligt för barn"

Att gå i förskola är skadligt för barn under tre år, säger Steve Biddulph, psykolog och författare av föräldraskapsböcker. Han menar att barns mentala utveckling kan skadas, skriver Aftonbladet.

Annons

Annons

Steve Biddulph betraktas som en guru i föräldraskap och hans böcker har sålts i över fyra miljoner exemplar, världen över.

– Daghem är skadligt för barn under tre år eftersom deras mentala utveckling kan skadas. De kan få problem att skapa nära relationer med andra senare i livet, hävdar Biddulph i sin senaste bok ”Raising babies”.

Orsaken sägs vara att barns hjärnor inte klarar av att hantera den stress det innebär att gå i förskola. Istället borde barn under sina första år få skapa nära relationer. Då lär de sig närhet och gränsdragningar mellan det egna jaget och andra personer. 

Biddulph säger sig ha sett fler och fler barn som har spenderat en stor del av sin tidiga barnsom på daghem få problem senare i livet. De riskerar att bli mer aggressiva och få sociala problem. I Sverige har också professor Hugo Lagercrantz tidigare sagt att barn under två år inte borde gå i förskola.

– Mammorna borde få bidrag för att vara hemma i stället, säger Steve Biddulph.

Annons

Annons