Öronbarn ska inte ha antibiotika

Barn som har ihållande eller ständigt återkommande öroninflammation ska inte behandlas med antibiotika. Det hjälper inte och skapar istället resistenta bakterier.

Annons

Annons

Öroninflammation är en av de vanligaste och mest plågsamma sjukdomar som drabbar barn. Oftast är den tillfällig och då hjälper det i de allra flesta fall med antibiotikabehandling. Så kallade öronbarn har däremot kronisk öroninflammation. Det innebär att inflammationen är ihållande eller ständigt återkommande under en längre period. Dessa barn bör inte behandlas med antibiotika eftersom det inte hjälper mot inflammationen och det skapar fler motståndskraftiga bakterier. Att operera in rör i mellanörat är en mycket mer effektiv behandling.

Biofilm

Enligt en ny studie, som publiceras i det amerikanska läkarsällskapets tidsskrift Jama, är orsaken till kronisk öroninflammation nästan alltid en så kallad bakteriell biofilm. Den uppstår när bakterier fäster vid en yta i mellanörat och bildar en slemliknande barriär som skyddar dem mot bland annat antibiotika. Enligt studien finns biofilm i mellanörat hos 92 procent av barnen med kronisk öroninflammation.

Behandling med "snälla" bakterier

I framtiden skulle så kallade "snälla" bakterier kunna utgöra en effektiv behandling vid kronisk öroninflammation för att motverka uppkomsten av bakteriell biofilm i mellanörat, skriver tidskriften Jama.

Annons

Annons