Stopp för tv-tittande på barnsjukhus

Nu är det helt slut på tv-tittandet för barn under två år på barnkliniken i Västerås, skriver Vestmanlands Läns Tidning, VLT. Barn över två år får titta på tv högst två timmar per dag.

Annons

Annons

Kan ta skada

Barnkliniken i Västerås är först ut i landet med att införa en tv-policy för barn. Kliniken har tagit fasta på studier som visar att barns hjärnor kan ta skada av de snabba bildväxlingarna vid för mycket tv-tittande.

– Barn under två år behöver inte Bolibompa, säger Kerstin Werner, barnhälsovårdsöverläkare, till VLT.

Enligt de nya reglerna förbjuds också äldre barn att titta på tv om de till exempel har hjärnskakning eller hjärnhinneinflammation. Kerstin Werners tv-förbud har nu gått ut till alla barnavdelningar på Centrallasarettet och alla barnavårdscentraler i Västerås.

Små barn tittade på deckare

Det definitiva beslutet kom efter att en jourläkare på barnakuten sett att små sjuka barn tittade på tv-deckare. Barnen hade precis fått luftrörsvidgande medicin och väntade på att medicinen skulle börja verka. Kanalutbudet har också setts över. På akuten finns numera bara videofilmer som t ex Alfons Åberg. På vårdavdelningarna finns bara SVT1, SVT2 och TV4.

Samma policy hemma

Kerstin Werner tycker att man ska följa policyn även hemma. Inget tv-tittande för barn under två år och högst ett par timmars tv-tittande per dygn för de äldre barnen.

Utvärdering

Personalen ute på avdelningarna är oroliga för att föräldrarna till sjuka barn ska bli arga. Vissa frågar efter tv:n det första de gör. Under våren ska Kerstin Werner följa upp hur tv-policyn har fungerat.

Annons

Annons