Stort test av barnoveraller

Konsumentsajten Testfakta.se har testat de tretton populäraste vinteroverallerna för små barn. Testet visar att de två dyraste overallerna också är de två bästa.

Annons

Annons

Konsumentsajten Testfakta.se har testat de tretton populäraste vinteroverallerna för små barn. Testet visar att de två dyraste overallerna också är de två bästa.

På delad förstaplats hamnar overallerna Nanook och Altitude 8848. Men smakar det så kostar det – overallerna kostar mellan 1 700 och 2 400 kronor beroende på storlek. Tredje bästa overallen enligt Testfakta är Polarn och Pyrets skidoverall. Däremot är deras klassiska overall i bävernylon testets fjärde sämsta. Testet stora överraskning är Europris Boys & Girls för bara 400 kronor som hamnar på en femteplats. Det innebär att den trots sitt låga pris är betydligt bättre än flera overaller som kostar mer än det dubbla. Sämst i testet var overallerna från H&M, Åhléns och Kappahl.

Det är testlaboratorierna IFP Research och Analycen som på uppdrag av Testfakta.se analyserat overallerna. Man har tittat på overallernas vindtäthet, rivstyrka, slitstyrka och vattentäthet.

Störst problem hade overallerna att hålla vattnet borta. Tre overaller – H&M, Åhléns och Kappahl – fick klart underkänt. Bäst var overallerna från Nanook och Altitude 8848, följt av Reima, Europris, Polarn & Pyrets skidoverall samt Didriksons.

Alla overaller fick godkänt när det gäller vindtäthet. I momentet som mätte rivstyrkan fick två underkänt: Helly-Hansen och Lindex. Tre – Didriksons, Coop och Lindex – nådde inte upp till en godkänd trea när det gäller slitstyrka.

I testet ingick också en kemisk analys av plaggen, som visar att samtliga innehåller miljögiftet nonylfenoletoxylat. Giftet kommer sannolikt från de tvättmedel som använts vid tillverkningen av overallerna. Av de testade fabrikaten innehåller overallen från H&M klart mest nonylfenoletoxylater, tillsammans med Lindex och Kappahl.
– För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att man tvättar overallerna innan barnen använder dem, säger Johan Axelman, till Testfakta.se

Läs hela testet här:
http://www.testfakta.se/img/2007/11/9/21510.pdf

Annons

Annons