Tandkräm kan skada ditt barn

tandkraem.JPGMånga vanliga tandkrämer innehåller ett gift som kan skada ditt spädbarn, rapporterar Expressen och Svenska Dagladet idag. Ämnet heter triklosan och används ofta i tandkrämer för att minska plack och tandköttsproblem. Triklosan är ett antibakteriellt ämne som klassas som miljögift. Det finns i 25 % av tandkrämerna på den svenska marknaden, enligt Naturskyddsföreningen.

Annons

Annons

Ämnet kan snabbt tas upp i människokroppen, visar en ny opublicerad rapport från Stockholms Universitet. Testpersoner har fått svälja en mängd triklosan och därefter har man mätt mängden triklosan i urin och blod.

Margaretha Adolfsson Erici, forskare på Stockholms Universitet, säger till Expressen att hon vill varna ammande mammor från att använda tandkräm som innehåller triklosan. Tester har avslöjat att spädbarn får i sig ämnet via bröstmjölken.  Tre av fem kvinnor som testades i studien hade triklosan i bröstmjölken.

– Vi vet inte vilken effekt det kan ha på spädbarn. Men det är inte bra att de får i sig det eftersom spädbarn är känligare än vuxna. Jag tycket det är onödigt att få i sig en sådan substans innan det har forskats mer på området, säger hon.

– Vi har valt att använda ämnet eftersom det finns kliniska bevis på att det minskar plack och tandköttsproblem. Mer än 40 oberoende läkarförbund över hela världen har gett tandkrämen sitt godkännande, säger Antonia Simon-Stenberg, informationsansvarig på Colgate, till Expressen.

– De positiva effekterna är väldigt svaga över huvud taget, säger Margaretha Adolfsson Erici till Svenska Dagbladet.

Hon får stöd av ett flertal forskare och tandläkare i senaste numret av Tandläkartidningen.

Lars G Burman, laborator på Smittskyddsinstitutet, vill förbjuda ämnet i tandkrämer. Han uppger att den positiva effekten är för liten för att det ska vara försvarbart att ha det kvar.

Produkter som innehåller ämnet ska märkas med en miljöfarlig symbol men reglerna innefattar inte hygienprodukter. Däremot måste det finnas med i innehållsdeklarationen. Ämnet finns framför allt i tandkräm men det går också att finna i en del deoderanter och kosmetiska produkter.

Annons

Annons