Tvillingar har lägre IQ

En brittisk studie som presenteras i British Medical Journal visar att tvillingar under barnaåren har något lägre IQ än syskon som föds i samma familj.

Annons

Annons

Vid sju års ålder hade tvillingarna i genomsnitt 5,3 poängs lägre IQ än icke-tvillingar. När de var nio år var deras IQ sex poäng lägre.

Professor Birger Winbladh, överläkare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, säger till TT att fenomenet med tvillingars något lägre IQ är välkänt.

– Det som belastar tvillingar är att de oftare föds för tidigt och att många är tillväxthämmade. Genomsnittsvikten för tvillingar är betydligt lägre än för enlingar, säger Birger Winbladh till Svenska Dagbladet.

En orsak kan vara vara att tvillingarna delar utrymme och näring, något som kan påverka både den mentala och kroppsliga utvecklingen, skriver de brittiska forskarna.

Resonemanget gäller även för icke-tvillingar, men av naturliga skäl är det fler tvillingar som är mindre och föds för tidigt.

Bakom studien står forskare från London school of hygiene and tropical medicine. De använde sig av data från 236 tvillingar och 9 832 syskon som föddes i Aberdeen i Skottland på 1950-talet.

Annons

Annons