Utbrott av EHEC

korEfter en pojkes död i Stockholmstrakten och ett storts utbrott av EHEC i västsverige varnar nu Jordbruksverket för riskerna med direktkontakt med djur på bondgårdar. Speciellt riskfyllt är det för barn under fem år. Dels för att de ofta drabbas värre av EHEC-bakterien och dels för att de ofta stoppar händerna i munnen. Har barnet klappat en ko och sen stoppar handen i munnen finns risken att barnet smittas av EHEC.

Annons

Annons

Nyligen avled en pojke i 5-års åldern av EHEC-smitta och just nu pågår ett utbrott i Västra Götaland och Halland där ett 60-tal personer, varav tre barn, rapporteras vara smittade. Smittskyddsintitutet meddelar att det rör sig om olika stammar och att man inte ser något samband mellan fallen. EHEC-bakterien orsakar svår tarminfektion och i vissa fall kan även njurarna skadas, med njursvikt som följd. Skador på njurarna drabbar oftast barn under 5 år.

Smittan överförs när vi får bakterier i oss via munnen. De kan finnas på grönsaker, i opastöriserade livsmedel och i otillräckligt upphettade köttprodukter. Människor som har badad i förorenat vatten eller druckit förorenat kommunalt vatten har också smittats. Även smitta mellan människor har förkommit. En annan stor fara är direktkontakt med djur, deras saliv eller avföring. Enligt Aftonbladet tycker Jordbruksverket och Livsmedelsverket att små barn inte ska ha direktkontakt med djur på bondgårdar. De tycker också att dagisgrupper inte ska besöka bondgårdar.

– Det säger sig självt att det kan vara svårt för tre fröknar att ha koll på femton barn. Kor är inte farliga men det är lätt hänt att ett barn till exempel låter en kalv slicka på deras händer, och att de sedan stoppar handen i munnen, säger Elöd Szanto, veterinärsinspektör på Jordbruksverket till Aftonbladet.

Han vill inte helt avråda barn, inte ens små barn, från umgänge med djur men betonar att man som vuxen måste ha uppsikt över barnet och ha ett "sunt hygientänkande".

 

LÄS OCKSÅ:
Skydda ditt barn mot EHEC

Annons

Annons